Hopp til hovedinnhold

Få mest mulig ut av stue nummer to

Publisert 24. apr. 2019
Medlem

For mange kan ikke sommeren komme fort nok. Det er nesten så vi blir enda mer utålmodige for hvert år, og vi lengter etter å flytte måltider og kos utendørs. Årstidene er korte og skal nytes mest mulig. For å oppnå det er det smart å ta ting i riktig rekkefølge når du skal fornye uteplassen.

 

Tekst: Henning Karlsen
Foto: Pexels.com, leverandørene

Enten man bor i enebolig, rekkehus eller leilighet, er uteplassen viktig for veldig mange. En del starter bare med å bruke den der de slapp, men mange ønsker også gi den et lite løft. Den trenger minimum en grundig vask – da blir det triveligere. I alle fall på kort sikt.

Vinterens fotavtrykk

På litt lengre sikt trenger alle uteplasser vedlikehold, og stue nummer to trenger mer vedlikehold enn den innendørs. Norske vintre gjør et sterkt inntrykk på materialer som er ute, og utegulv er noe av det som får hardest medfart. Da er det greit å ha en liten og effektiv plan som gjør at det blir så lite arbeid og så mye kos som mulig.

Tre vaskes best med slange og kost

De fleste norske terrasser er av tre, som krever et annet vedlikehold enn vegger av tre. Noen ganger trenger du bare å vaske skikkelig. Da bør du ikke bruke høytrykksspyler, fordi det blir for mye fuktighet i treverket. Det er bedre å koste bort løv og støv og så spyle med slange før du har på rengjøringsmiddel.

Husk å ikke bruke for sterk såpe om du ikke skal beise etterpå. La den virke litt, men ikke tørke helt inn. Det er best å ikke gjøre dette i stekende sol, gråvær er godt vaskevær ute. Deretter skrubber du med en kost og skyller av med vann etterpå.

Ikke vær utålmodig med beisen

Hvis du skal beise utegulvet er det kanskje én ting som er viktig nå om våren:

– Ikke ha for dårlig tid. Enkelte vil beise terrassen nesten før snøen har smeltet. Da pleier jeg si at de må vente, sier Gro Hege Hølås hos Flügger.

– Du må vente til treverket er tørt og du må vente til det ikke er sjanse for frost om natten. Når det så har blitt varmt nok til at treverket tørker opp bør du alltid vaske først for å få bort skitt.

– Etter at det har blitt tørt igjen kan du beise. Beisen skal trekke inn i treverket, så det er viktig å ikke ha på for mye slik at det blir liggende igjen på overflaten. Da sprekker den opp og flasser av etter hvert.

Bruk kost, ikke rulle

– Husk også at du skal bruke kost og ikke rulle når du beiser. En rulle lager mønster som ikke ser bra ut, og det blir for mye beis. Da oppstår det lett synlige «skjøter» av beis der man har startet på nytt. Sett heller en kost på et skaft og jobb beisen inn med lange bevegelser. Det gir best resultat, beisen trekker godt inn og strukturen i treverket blir synlig slik det skal. Derfor kan det også være greit å ta innover seg at treverkets farge vil påvirke finishen, noe som kan være viktig når du velger farge på beisen. Har du for eksempel et nytt trykkimpregnert gulv vil den grønnfargen påvirke hvordan beisen framstår, sier Hølås.

Vedlikeholdsvennlige tregulv

Hvis du ikke allerede har en treterrasse som du må vedlikeholde, eller om du skal erstatte den du har med en ny, finnes det flere valg som minimerer vedlikeholdet ytterligere. Noen tresorter og noen tregulv tåler mer enn andre.

– Vi tilbyr et bredt sortiment innenfor terrassebord, i ulike vedlikeholds- og prisklasser. Som kunde kan du du være trygg på at du finner et terrassegulv som passer alle behov og ønsker. Du får produkter som ferdig behandlet og produkter du kan behandle, sier Ståle Kvam Mikkelsen hos Optimera/Montér.

– Møre Royal er et av våre gulv som er ekstra godt beskyttet mot fukt, slitasje og råte. Det betyr at det er tilnærmet vedlikeholdsfritt og ikke trenger overflatebehandles like ofte som andre terrassegulv av vanlig tre.

– Kebony Furu er et annet godt alternativ som har blitt veldig populært med årene. Det har en forventet levetid på minst 30 år. Et tredje alternativ er komposittgulv. Hos Montér finner du Trex som består av 95 prosent resirkulerte materialer som trekapp, sagflis, brukte paller og plastemballasje. Gulvet brytes ikke ned og du kan han grønn samvittighet i mange år. Det holder seg i alle fall like fint etter 25 år, forteller Mikkelsen.

Mange sverger til terrasser av tre og det finnes mange typer tre som krever minimalt med vedlikehold.

Utegulv med fliser

Lite vedlikehold er en av grunnene til at stadig flere velger flis til utegulvet. I tillegg har endringene i byggeskikk gjort at Pål Gundersen i Modena Fliser har merket en klar økning i etterspørselen etter uteflis:

– Det har etter hvert blitt mange moderne boliger i Norge, blant annet med ny-funksjonalistisk stil. I tillegg bygges det mange nye leilighetsbygg. Det har gjort sitt til at mange velger noe annet enn tre til utegulvet. Og selv om den klassiske bruddskiferen fremdeles er populær til både enebolig og fritidsbolig velger folk oftere andre ting, for eksempel skiferflis, altså skifer som er kuttet til flisformat.

Pass på fugene

Å legge flis ute er imidlertid en ganske krevende prosess. Det må være skikkelig underlag og riktig fall, ellers samler det seg vann under flisene som fryser og skader gulvet. Fuger mellom uteflis kan også være utfordrende, siden de skal tåle frost og mye slitasje. Det å oppnå 100 % limdekning er viktig for å få et varig flisegulv ute. I tillegg til fall og ekspansjonsfuger.

– Jeg pleier råde folk til å ta en sjekk av fugene på våren og utbedre der de har sprukket opp eller er i ferd med å få hull i seg. Det er mye enklere enn å vente til vannet trenger ned og under flisene. Husk også at høytrykkspyler skader fugene, selv om flisene tåler mye, sier Gundersen.

Nyhet til begeistring og nytelse

De siste årene har det imidlertid kommet flere gode nyheter innen uteflis som er bedre tilpasset det norske klimaet. Gundersen er spesielt begeistret for det såkalte systemgulvet. Det er enkelt å legge selv og krever minimalt vedlikehold.

– Systemgulvet legges på små føtter som hever gulvet litt over grunnen. Føttene kan justeres helt nøyaktig. Det gjør det enklere å velge større flis enn ellers. Mange vil ha 60 ganger 60 centimeter, men vi ser også en økende etterspørsel etter 90 ganger 90. Flisene er 2 cm tykke og plasseres enkelt på føttene og du trenger ikke fuge mellom. De kan løftes av hvis du ønsker å komme til under, for eksempel hvis du har skjult ledninger til utelys under gulvet. Siden gulvet ikke har fuger er det også veldig enkelt å vedlikeholde. Jeg har lagt gulvet selv hjemme og spyler bare over med høytrykkspyleren om våren, så er uteplassen klar til å nytes, avslutter Pål Gundersen i Modena Fliser.

Endringer i norsk byggeskikk gjør at stadig flere velger fliser ute.

Stemning og bærekraft rundt bordet

Når uteplassen er klar til å nytes bør det feires med å noen hyggelige stunder til bords. Nina Eik Hetland, som er stylist for Tilbords har flere inspirerende tips å komme med:

– Når vi dekker til selskap på uteplassen pleier jeg å anbefale at man mikser materialer. Bruk gjerne ting fra naturen som markblomster eller blomster fra hagen. For å lage god atmosfære bruker jeg mye lys, lykter og lyslenker som er fine å tenne ved skumring. Vær gjerne raus med gode puter og tekstiler slik at gjestene sitter godt og eventuelt har noe å bre over seg. Det er hyggelig å sitte komfortabelt etter måltidet.

– I interiørtrendene for 2019 er bærekraft og kvalitetsprodukter sentralt. Dette tankesettet tror jeg vi tar med oss når vi planlegger uteområdet også. Vi ønsker materialer som varer og ønsker å gjøre minst mulig vedlikehold. Dessuten ser vi at innerom og uterom flyter mer og mer sammen nå. Kundene våre etterspør i større grad serviser og interiørprodukter som også kan brukes ute, avslutter Nina Eik Hetland, stylist for Tilbords.

Med puter og pledd har gjestene dine det komfortabelt, og så ser det fint ut!

Sjekk medlemsfordelene dine før du handler – det er mye å spare!

Montér: 5 prosent bonus
Modena Fliser: 5 prosent bonus og 10 prosent rabatt
Flügger farve: 5 prosent bonus og 20 prosent rabatt
Tilbords:  5 prosent bonus

Bonus gjelder hele kjøpet, uansett hvor gode tilbud du får i butikken. Rabatt gjelder ordinære varer.

Dra aktivert medlemskortet eller registrert bankkort i betalingsterminalen for å få bonus, og vis frem medlemskort i plast eller i medlemsappen for å få rabatt.

Les mer om dine medlemsfordeler her

Flere artikler