Hopp til innhold

Hyblifisering – hvordan unngå det?

Er du lei av utleie i leilighetene rundt deg? Det slipper du i borettslag

Oppdeling av leiligheter i flere hybler som leies ut enkeltvis, også kalt hyblifisering, har enkelte sameier opplevd som et stort problem. Det kan føre til et mer ustabilt bomiljø, og større belastning på fellesskapets ressurser.

Det unngår du normalt i borettslag, fordi det er begrensninger i adgangen til utleie som gjør det lite aktuelt for investorer å kjøpe borettslagsboliger for utleie.

Tall fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) viser at boligbyggelagene bygger flere boliger i borettslag enn i sameier.

I 2017 ble det bygget 1402 borettslagsboliger, noe som utgjør 58 prosent i fordelingen mellom boliger i borettslag og sameier.

 

Prisveksten har gjort det lønnsomt å investere i bolig

Prisveksten vi har hatt de siste årene har gjort det lønnsomt å investere i bolig. Derfor har sameier med mer fleksible utleiemuligheter blitt attraktive og etterspurt i markedet. Denne trenden er nå i ferd med å snu.

– Vi så det allerede 2016. Andelen borettslagsboliger som ble bygget steg i forhold til året før. Det betyr at markedet nå etterspør en måte å organisere boliger på som tilrettelegger for et mer stabilt bomiljø, sier Thor Eek adm. direktør i NBBL.

Formålet med borettslag er å gi andelseierne en god plass å bo selv, ikke være et investeringsobjekt. Derfor er det regler som hindrer hyppig utleie i borettslag.

 

Hvilken eierform er så best?

– Det kommer helt an på den enkeltes ståsted. Er behovet for fleksibel utleie viktig for deg, er sameier det beste valget. Skal du kjøpe en bolig du selv skal bo i, er borettslag å foretrekke. Men det viktigste er kanskje at du er klar over denne forskjellen før du kjøper, mener Thor Eek i NBBL.

 

Kilde: publisert av NBBL 22.2.18. Foto: Nadia Frantsen.

 

På boligjakt? Se våre boliger på forkjøpsrett eller ta en titt på våre nye boliger.

Er du utbygger som vurderer borettslag? Vi hjelper gjerne til med etablering, seksjonering og forretningsførsel av borettslag!

 

Få med deg Camp Villmark med BORI-rabatt

Med ditt BORI-medlemskap får du rabatt på dagspass…

Generalforsamling 2024

Som boligbyggelag er BORI organisert som et samvir…

Nyhet! Blås ditt eget glasshjerte

Hos Hadeland Glassverk kan du se og oppleve hvorda…

Den viktige nabolagsklubben

Norsk Judo og Jiu-Jitsu klubb skaper et trygt oppv…

Nyhetsarkiv