Hopp til hovedinnhold

Forkjøpsrett på tvers av landet, uavhengig av medlemskapet du har

Publisert 17. mar. 2020
Medlem

Vurderer familien å flytte til en annen by? Visste du at du kan kjøpe bolig på forkjøpsrett hos andre boligbyggelag enn det du er medlem i?

Du vet ikke bestandig hvor du vil bo i fremtiden. Eller kanskje familien nå vurderer å flytte til en annen by? Kanskje bor dere i Oslo, men vil ut av storbyen og kjøpe bolig i Gjøvik, Haugesund eller muligens Narvik?

Er du medlem i et boligbyggelag, bør du lese videre. Du kan nemlig benytte deg av forkjøpsretten i boligbyggelaget du er medlem av i et helt annet boligbyggelag, i en helt annen by.

Felles forkjøpsrett

Fra 2003 gikk flere boligbyggelag sammen om å tilby det som i dag heter felles forkjøpsrett. Denne ordningen gjør at du har en mengde valgmuligheter for leiligheter du kan få på forkjøpsrett.

Det blir derfor enklere å melde seg inn i et boligbyggelag der du bor, og samtidig få fordelen med forkjøpsrett på en bolig et annet sted i landet. Gitt at boligbyggelaget du melder deg inn i, er med i ordningen.

21 boligbyggelag er med i ordningen for felles forkjøpsrett, og disse er spredt utover hele landet.

Du kan lese alt om forkjøpsrett her

Medlemskap i BORI

Med medlemskap i BORI kan du bruke din opparbeidede ansiennitet til å oppnå forkjøpsrett på boliger i andre boligbyggelag som omfattes av ordningen. Du kan også gi bort deler av din ansiennitet, om du vil hjelpe barn eller barnebarn med kjøp på forkjøpsrett.
Har du BORI Familie, så trenger du bare overføre det som trengs og beholde resten av årene selv.

Det betyr at om du har større barn som skal flytte ut, kanskje studere i en annen by, så kan du hjelpe dem forover i køen på boliger der de ønsker.

Eksempelvis kan det hende du er BORI-medlem, men finner leiligheten du liker gjennom Arendal eller Skien Boligbyggelag. Da kontakter du BORI, slik at de kan hjelpe deg med hvordan du skal bruke forkjøpsretten.

Dersom du ønsker å kjøpe en bolig på forkjøpsrett fra et annet boligbyggelag enn ditt eget, regnes ansienniteten fra 1.januar 2003. Dette er datoen ordningen kom på plass. Dersom du meldte deg inn i 2000, gjelder ansienniteten fra 2003. Meldte du deg inn etter 2003, gjelder ansienniteten fra datoen du meldte deg inn.

Du må også melde deg inn i det boligbyggelaget du bruker forkjøpsretten i, hvis du tar boligen på forkjøpsrett. Likevel bør du beholde begge medlemskapene, mener vi.

Disse boligbyggelagene er med i ordningen om felles forkjøpsrett:

Arendal Boligbyggelag LABO
Kragerø Bolig- og byggelag MOBO Helgeland
Polarlys Boligbyggelag Skien Boligbyggelag
Boligbyggelag Midt Sunndal Boligbyggelag
KBBL Vansjø Boligbyggelag
BORI BBL Mosjøen og Omegn Boligbyggelag
GOBB HAUBO
Halden Boligbyggelag Kongsberg Boligbyggelag
RINGBO OMT BBL
SOBBL Nordkapp Boligbyggelag

Flere artikler