Hopp til hovedinnhold

Hva er forkjøpsrett?

Publisert 26. sep. 2017
Medlem

Medlemmer i et boligbyggelag har forkjøpsrett på omsetning av boliger i borettslag tilknyttet boligbyggelaget. Her forklarer advokatfullmektig i NBBL, Line C.B Bjerkek hva det innbærer og svarer på ofte stilte spørmål om forkjøpsrett.

Forkjøpsrett er en rett til å kjøpe en borettslagsleilighet til samme pris som høyeste bud, uten at du trenger å være med i budrunden.

Forkjøpsretten må være nedfelt i borettslagets vedtekter. Den kan brukes av eksisterende andelseiere i borettslaget og andre medlemmer av boligbyggelaget. Den interne forkjøpsretten i borettslaget går foran andre medlemmer i boligbyggelaget.

I tillegg er mange boligbyggelag utbyggere av nye boliger. Her gis medlemmene fortrinnsrett til å kjøpe de nye boligene, før de legges ut i markedet.

Hva betyr forkjøpsretten i praksis for den som skal selge, og for den som skal kjøpe?

Forkjøpsretten er en stor fordel for alle som er medlemmer i et boligbyggelag. De kan kjøpe en bolig, uten å delta i budrunden.

I praksis betyr ikke forkjøpsretten så mye for selger. Forkjøpsretten håndteres profesjonelt av eiendomsmegleren og boligbyggelaget. Regelverket er også slik at borettslaget garanterer for oppgjøret ved bruk av forkjøpsretten, slik at tryggheten for selger er god.

For den som har vunnet budrunden kan det være ergerlig å miste boligen på forkjøp. Men det er viktig å huske på at alle kan melde seg inn i et boligbyggelag, det er ingen eksklusiv rettighet.

Hvem anbefales å melde seg inn i et boligbyggelag?

Alle. I dag er over 1 million mennesker medlemmer i de ulike boligbyggelagene i Norge. Medlemskap er derfor ingen eksklusiv rettighet, men noe som er åpent for alle til en lav kostnad. Les mer om forkjøpsrett som medlem av BORI her. 

Det er en svært god investering for senere kjøp av bolig. I dag har også flere boligbyggelag samarbeid om bruk av ansiennitet, og enkelte boligbyggelag har borettslag i flere områder av landet. Et medlemskap i et boligbyggelag kan derfor gi god fleksibilitet og mange muligheter.

Det er også mulig å overføre medlemskapet i boligbyggelaget mellom familiemedlemmer, og barn kan for eksempel få overført ansiennitet fra foreldre. Man kan imidlertid ikke få lengre ansiennitet enn fra sin egen fødselsdato.

Få forkjøpsrett ved å melde deg inn i BORI her. 

Hva skjer dersom du har bydd på leiligheten, men noen med forkjøpsrett tar over budet?

Forkjøpsretten avgjøres etter lovbestemte frister. Borettslagsloven gir to muligheter, avklaring på forhånd eller på etterskudd, men forhåndsavklaring er mest brukt.

Ved forhåndsavklaring annonserer boligbyggelaget at den aktuelle bolig skal selges på sine nettsider. De som ønsker å bruke forkjøpsretten må melde sin interesse innen en frist på minst 5 virkedager. Salget gjennomføres med budrunde der budgiverne kan vite om noen har meldt sin interesse. Når budrunden er avsluttet gir selger beskjed til boligbyggelaget og opplyser om pris og vilkår. Boligbyggelaget har da kun 5 dager på seg til å avklare om de som har vist sin interesse vil kjøpe boligen på forkjøpsretten til den aktuelle prisen.

Ved en etterskuddsvis avklaring sender selger eller megler inn opplysninger til boligbyggelaget om salget etter at salgsavtale er inngått. Boligbyggelaget har da en maksfrist på 20 dager på å annonsere og avklare om forkjøpsretten skal benyttes. Etter annonsering har medlemmene i boligbyggelaget 5 dager på å melde forkjøp, og de som melder seg innen denne fristen er forpliktet av meldingen.

I begge tilfeller avgjør boligbyggelaget hvilket av sine medlemmer som har lengst ansiennitet, og melder dette tilbake til selger/megler.

Når meldingen om at boligbyggelaget vil benytte sin forkjøpsrett er sendt til selger, er den opprinnelige kjøperen fri sin forpliktelse etter avtalen, og står fritt til å by på andre boliger.

 

Publisert av NBBL 26.9.17

Flere artikler