Hopp til hovedinnhold

Smarthusteknologi – noe for deg?

Publisert 01. feb. 2021
Medlem

Smarthusteknologien har gjort sitt inntog i norske hjem. Og det er nesten ingen grenser for hva du kan kontrollere på avstand!

De eldste blant oss husker fremdeles den gangen fjernkontrollen gjorde sitt inntog i TV-stuene og hvilken revolusjon den lille dingsen med trykknappene representerte. Tenk å kunne skifte kanal på TV’n og skru opp lyden, uten å reise seg fra sofaen! Siden den gang har fenomenet fjernkontroll beveget seg over i en helt annen dimensjon. I dag er det faktisk ingen grenser for hva du kan styre og kontrollere på avstand. Du behøver ikke engang være hjemme for å sette på kaffen, slå av lyset eller sjekke om døra er låst. Vi snakker selvfølgelig om smarthusteknologien som har veltet inn over norske husstander det siste tiåret. Og bare så det er sagt; den er slett ikke så vanskelig å håndtere som et par reklamefilmer fra en viss dagligvarekjede har fått mange til å tro.

Hva er smarthus?

Et smarthus er en intelligent bolig som tilpasser seg dine og familiens ønsker om komfort, sikkerhet og lavest mulig energibruk. Smarthusløsningen setter de ulike elektriske installasjonene og apparatene i hjemmet i system slik at du kan styre og kontrollere dem fra ett sted, vanligvis en smarttelefon eller et nettbrett. På denne måten kan du styre varmeovner, lys, dørlåser, alarmer og ulike elektriske apparater uten å være fysisk til stede.

Og nei, det behøver ikke være vanskelig eller dyrt.

Det flotte med moderne smarthusløsninger er at du kan starte ganske beskjedent og bygge på med flere funksjoner etter hvert. Kanskje har du bare behov for å fjernbetjene lyset? Da får du kjøpt ganske enkle pakker som du installerer på et blunk og som funker med en gang. Det eneste du må passe på er at du velger en anerkjent leverandør og et system som kan kommunisere med andre produkter i fremtiden.

Begynn med lys og varme

De fleste vil se den åpenbare nytten i å kunne styre lys og varme fra ett og samme sted, for eksempel fra smarttelefonen. Trådløs lysstyring og individuell styring av varmeovner med for eksempel nattsenking av temperaturen, er relativt enkle funksjoner som gir både høyere komfort og lavere energibruk, samt en fornuftig og spennende inngang til smarthusverdenen.

Ubegrensede muligheter

Hvis du har kommet i gang med lys- og varmestyring, og har installert et system med en standard som støtter flere ulike produkter og leverandører, finnes det nesten ingen grenser for hvordan du kan bygge ut ditt smarthus ved å koble sammen flere smarte produkter. Dermed kan du styre markiser og persienner, alarmer og kameraer, smarthøyttalere og TV’er, robotstøvsugere og kjøkkenmaskiner. Du kan låse inn håndverkeren eller vaskehjelpen selv om du ikke er hjemme, du kan sjekke om du husket å slå av kaffetrakteren eller strykejernet, og blir du forsinket, da kan du tenne lyset slik at det ser ut som om det er folk i huset likevel. Du har ganske enkelt full oversikt over alle funksjoner i huset fra din smarttelefon og kan når som helst sjekke status hjemme.

Hvordan komme i gang?

Mange enklere smarthusinstallasjoner kan du gjøre selv. Men drømmer du om et hus med omfattende smarthusløsninger og avansert teknologi, kan det være fornuftig å snakke med fagfolk.

Det finnes et utall leverandører av smarthusteknologi, og produktspekteret som kan knyttes opp til løsningene er nær sagt uendelig. (Skriv ned 2-3 eksempel på leverandører) Vårt beste råd er å bruke god tid på å orientere seg i markedet, tenke grundig gjennom egne behov og spørre fagfolk til råds. De aller fleste elektrikere og installatørfirmaer er godt oppdatert på smarthusteknologi og kan gi deg gode råd om både muligheter og utstyr for å få en løsning du er tjent med i dag og i fremtiden.

 

Flere artikler