Hopp til hovedinnhold

Støtte som redder liv

NLS Romerike Krets har fått syv nye livredningsdukker, med støtte fra BORI-fondet. Det betyr at klubbens yngste medlemmer kan øve på realistiske situasjoner mye tidligere enn før.

BORI STØTTER NYE LIVREDNINGSDUKKER: Frida Brenhovd Jensen og de andre barna i NLS Romerike Krets kan endelig bryne seg på nye livredningsdukker, som er litt mindre enn de store dukkene som er beregnet for voksne.
Publisert 04. jun. 2025
Lesetid: 1 min.
Medlem

– Å drive klubben blir stadig dyrere med innkjøp av utstyr og leie av svømmehaller. Derfor er vi veldig glade for at BORI-fondet har sett behovet vårt for nye livredningsdukker, sier Trude Aastad, som er styremedlem og instruktør i klubben.

Norges Livredningsselskap Romerike Krets er selskapets største klubb, med 1150 medlemmer, hovedsakelig barn og ungdom fra hele Romerike.

Klubben jobber med å forebygge drukningsulykker på Romerike, gjennom å kurse medlemmene sine i hvordan de skal redde seg selv og andre i en nødsituasjon. Både i form av å kunne dra folk opp av vannet, men også i form av førstehjelpskunnskaper som hjerte- og lungeredning, og sårbehandling.

Portrett av en kvinne med mørkt hår og trenings-t-skjorte.
LIVETS HOBBY: Trude Aastad Granberg startet med livredning da hun var 10 år i Vestby, men byttet til NLS Romerike da hun flyttet i 2018. Hun elsker at det er en fin hobby, samtidig som de bidrar med noe samfunnsnyttig.
En ung gutt med oransje badehette og svømmebriller ved et innendørs basseng.
BÅDE INNENDØRS OG UTENDØRS: Simen Poppe Kristiansen og de andre barna trener i Sandbekken bad på Løvenstad helt til det blir varmt nok til å trene i sjøen.
En kvinne i trenings-t-skjorte instruerer barn i badehette.
BARN I ALLE ALDRE: Ann Danielrud instruerer en gruppe av de minste barna i klubben. De har medlemmer som ikke har begynt på skolen enda, og medlemmer som har begynt å studere.

– Færre vil slutte

De har mottatt støtte til syv livredningsdukker i en litt mindre versjon enn klubbens 75-kilosdukker, som etterligner en voksen person.

– Dette betyr at barn helt ned i niårsalderen nå kan trene på realistisk livredning. Før trente de kun med dykkeringer, da er det er vanskelig å kjenne på en skikkelig mestringsfølelse når du bytter til den store dukken. Nå får de en annen dukke imellom, og vi ser mestringsfølelsen stiger, sier Trude.

Trude mener det vil føre til at færre av de yngste velger å gi seg i klubben.

En ung gutt bruker et tau for å få opp en annen ung gutt fra et basseng, under livredningstrening. Det står folk rundt.
SNART KLARE FOR KONKURRANSE: Barna i den yngste gruppen er fortsatt bare i trening. De kan begynne å konkurrere i livredning når de blir 8-9 år, for livredning er nemlig også en idrett både på nasjonalt og internasjonalt nivå. NLS Romerike Krets er klubben som sender flest medlemmer til NM, men de har også deltakere i EM og VM.
To røde livredningsdukker ligger på brune fliser.
GJØR LIVREDNING MULIG FOR ALLE ALDRE: To av klubbens syv nye livredningsdukker for de minste.
Portrett av en ung gutt og to unge jenter i et basseng med livredningshjelpemidler rundt seg.
TRENING MED MER MENING: Simen Poppe Kristiansen (10), Delease Nshira Frimpong (9) og Frida Brenhovd Jensen (10) er godt fornøyd med at de endelig har fått livredningsdukker som er tilpasset dem. – Den er mye enklere å trene med, sier Simen. – Noen ganger er det litt tungt, fordi de er fylt med vann, sier Frida. – Jeg synes den er litt glattere og vanskeligere å svømme med, men jeg takler det fint, legger Delease til.
En ung gutt svømmer i et basseng med et hjelpemiddel som brukes til livredningstrening.
MYE SOSIALT: Sander Waaler Frey koser seg på livredningstrening i Sandbekken bad, men klubben har også andre sosiale sammenkomster. De arrangerer både teambuilding, hytteturer, bowlingkvelder og treningsleir på Kanariøyene i vinterferien.

Holder kurs for lærere

NLS Romerike Krets ønsker å være en synlig aktør på hele Romerike, og samarbeider med kommunene for å fremme sitt formål. I Lørenskog har de vært særlig synlige, gjennom et samarbeidsprosjekt med kommunen, der klubben hver høst lærer opp alle kommunens syvendeklassinger i livredning.

Siden 2020 har dessuten livredning vært en del av læreplanen på grunnskolen. Dette betyr mer aktivitet for NLS Romerike Krets.

– Skolene booker oss inn, så holder vi kurs for lærerne slik at de kan ha ansvar for elever i vannet, forteller Trude.

Portrett av en ung kvinne med mørkt hår i badedrakt.
KLUBBENS VM-DELTAKER: Ine Kristin Aasum (23) er den hardest satsende livredderen i NLS Romerike Krets. Hun har allerede representert Norge i VM, men det store målet er individuell VM-medalje i Marokko i 2026. Da må hun planlegge tiden sin godt, i og med at hun også jobber fulltid som sykepleier. – Det er en kabal som skal gå opp, men så lenge jeg ikke jobber kveld så kommer jeg på trening, sier Ine.

Viktigere enn noen gang

Det er ingen tvil om at flere burde kunne livredning. Redningsselskapets statistikk viser at 95 personer mistet livet i drukningsulykker i 2024. For første gang i nyere tid er tallet høyere enn i trafikken på veiene.

– Mangel på kunnskap er den største årsaken til at drukning skjer. Vi i klubben brenner for at folk skal lære mer om livredning og kunne redde seg selv, slik at færre drukner, avslutter Trude.

Flere artikler