Hopp til hovedinnhold

Har du lagt planer for kjøp av første bolig?

Publisert 13. apr. 2021
Medlem

Du har kanskje tenkt litt på det, at en dag skal du ut av barndomshjemmet og flytte i egen bolig?
– Jeg tenker litt på det, fordi det er viktig, sier Madelen Nordvi Jørstad (14).

Det vil komme en dag hvor du skal ut av barndomshjemmet. Kanskje du allerede har planene klare, både med sparing og metode? Eller kanskje du er kommet til det stadiet hvor du skal ut av redet fordi du skal studere eller jobbe?

De fleste som flytter hjemmefra starter med å leie en bolig. Det kan være flere grunner til nettopp dette, men i all hovedsak er det fordi det å spare opp nok egenkapital ikke alltid er så lett. Og nettopp derfor er det lurt å starte både planlegging og sparing tidlig.

Madelen Nordvi Jørstad (14) forteller at hun allerede har tenkt litt på boligfremtiden.

– Jeg tenker litt på det, fordi det er viktig. Og det bestemmer hvor jeg skal jobbe, fordi jeg ikke ønsker å bo langt unna jobben, forteller Madelen, og legger til at hun ikke har startet å spare enda.

Den berømte egenkapitalen

For Madelen er det litt for tidlig å starte sparing, mener hun, både med tanke på inntekt og andre utgifter som vil komme.

– Siden jeg har begynt å tenke litt på bolig, så har jeg også tenkt på sparing. For man bør nok starte tidlig, kanskje begynne sparingen fra videregående. Da er man snart voksen.

Skal du kjøpe bolig, trenger du 15 prosent egenkapital av kjøpesummen. Rådet er å starte sparing tidlig og spare i BSU. Det gir deg skattefordeler og du kan beholde kontoen til du er 33 år.

Madelen har klare ønsker for sin første bolig i fremtiden.
– Jeg ønsker en stor leilighet med mye naturlig lys og med bra utsikt. Den skal ikke være ved en motorvei, forteller hun. Hun legger til at hun har vært inne på tanken om å kanskje kjøpe med en venn.

– Om man skal bo med en venn kan man planlegge å betale for halvparten hver, og man må bli enig om hvor stor leiligheten skal være. Kanskje man også bør begynne å tenke på hvor man vil bo. I Oslo er det dyrere enn i Lillestrøm, kommenterer Madelen.

Du har flere alternativer

Har du noen å kjøpe sammen med, så klarer dere kanskje å skaffe 15 prosent egenkapital til sammen.

Men det er flere måter å komme seg inn på boligmarkedet, enn bare gjennom sparing. Noen får hjelp gjennom såkalte kausjonister, mens andre kan ha det som heter medlåntaker.

I følge Statistisk Sentralbyrås tall fra 2018 har fem av ti boligkjøpere i 20-årene fått hjelp av foreldre eller svigerforeldre til finansieringen. Også blant boligkjøpere i 30-årene er det vanlig med foreldrehjelp.

48 prosent av boligkjøpere under 30 år har fått en eller annen form for foreldrehjelp, enten ved at foreldre eller svigerforeldre har stilt boligen sin som sikkerhet eller som kausjoner, direkte pengebidrag gjennom lån, gave eller forskudd på arv.

I tillegg kan det være smart å snakke med rådgivere i banken. Og når tiden er inne, så får du mulighet til Boliglån for unge (BLU), med lavere rente.

Kausjonist:

Om du ikke har egenkapital, så kan realkausjonister være løsningen. Dette er personer, ofte foreldre, som stiller sin egen bolig som sikkerhet for ditt lån. Da kan det faktisk hende at du får lånt opptil 100 prosent av kjøpesummen.
Det betinger uansett at du har inntekt nok til å betjene lånet. Kausjonisten kompenserer for din manglende egenkapital.

Medlåntaker:

Er du heldig å ha nok egenkapital oppspart, men tjener dårlig, får du ikke boliglån. Du har rett og slett ikke nok inntekt til å betjene lånet. Da kan medlåntaker være en midlertidig løsning, hvis du for eksempel er under utdanning og antar at du er ute i jobb om et par år.

Snik i køen

Madelen mener at det å være medlem i et boligbyggelag er viktig. Selv er hun medlem av hele tre stykker, rett og slett fordi hun vil ha muligheten til å snike i køen når tiden for å kjøpe bolig kommer.

– Jeg får også noen rabatter. Jeg husker jeg brukte det for å få billigere billetter på Tusenfryd en gang, forteller 14-åringen.

Du kan melde deg inn i BORI BBL her

Siden Madelen allerede har startet å tenke på det fremtidige boligkjøpet, har hun også et viktig kriteria til den nye boligen:

– Jeg ønsker at det blir et bra hjem som jeg kan glede meg til å dra hjem til.

LES ALT OM FORKJØPSRETT HER

Flere artikler