Hopp til hovedinnhold

Skal du si ja når valgkomiteen ringer?

Publisert 23. feb. 2022
Lesetid: 3 min.
Medlem Styret

Hvis du bor i et borettslag eller sameie, må noen sitte i styret. Kan det være deg? I denne saken får du vite hva jobben innebærer og hva du kan lære.

Hvert år skal det velges medlemmer i styret der du bor. Valgkomiteen har i oppgave å finne aktuelle kandidater. Kanskje har du allerede blitt spurt, eller du lurer på om du skal melde deg til å sitte i styret?

Verken valgkomiteen eller vi i BORI kan garantere at det er en superenkel oppgave du har foran deg. Det kan bli en del jobb, og du får et personlig ansvar for at borettslaget eller sameiet ditt blir drevet forsvarlig.

Men til gjengjeld får du mye tilbake, blant annet i erfaring, nettverk og kompetanse.

– Man lærer absolutt mye av å sitte i et styre, både praktisk og personlig.

Det sier Siv-Birgit Karlsen. Hun jobber som fagansvarlig for eiendomsforvaltningen i BORI og er rådgiver for flere styrer. I tillegg har hun flere styreverv selv.

– Som frivillig representant får du en personlig utvikling gjennom å samhandle med andre mennesker. Man lærer mye av å ta hensyn til forskjellige synspunkter, sier hun.

«Styrene som lykkes, skaper et godt bomiljø der beboerne blir mer engasjert»

Siv-Birgit Karlsen, BORI

Bra på CV-en

Styreerfaring kommer godt med i arbeidslivet. Anne Røkenes, som jobber med rekruttering og bemanning i Hammer & Hanborg, sier at styreverv absolutt har noe å si når man søker jobb.

– Ansvar og arbeidsoppgaver ser alltid bra ut på en CV. Det viser jo at du har det arbeidsgiverne ser etter: arbeidsvilje.

HEADHUNTER: Anne Røkenes jobber med rekruttering

Men det er ikke bare de som er uerfarne og ikke har så mange jobber på CV-en som har godt av å sitte i et styre, forklarer Røkenes.

– Det som kjennetegner et styreverv, er at du skal jobbe for mennesker som ikke nødvendigvis har noe annet til felles enn at de bor på samme sted. Det krever diplomatiske evner å samle så forskjellige mennesker. Man får øvelse i å lytte og forstå, og så klare å fatte en beslutning som gjør at alle stort sett er fornøyde. Det er noe alle kan bruke i arbeidslivet.

– Og det er noe man kan fortelle om på et jobbintervju?

– Absolutt. I tillegg lærer man mye om økonomi og administrasjon, og det er en god erfaring i alle jobber.

Anne Røkenes sier at man forstår mer av arbeidslivet gjennom å sitte i et styre og kjenne på ansvaret.

– Det er veldig sunt å forstå helheten, enten man er uerfaren jobbsøker eller en etablert arbeidstaker!

Du lærer mye

Det er ikke slik at du allerede må være ekspert for å takke ja til et styreverv.

Siv-Birgit Karlsen forsikrer at BORI har et godt system for å hjelpe til og følge opp nye styremedlemmer. I portalen vår finner du Styreskolen. Med gratis moduler kan styremedlemmer lære om blant annet boligforvaltning, HMS, økonomi og konflikthåndtering.

– I tillegg har BORI Utbygging et veldig bra HMS-program som kan kjøpes, så man vet at rutiner for det elektriske, brannalamer, skadedyrkontroll og mye mer er i orden. Vi har også vedlikeholdsplaner som hjelper styret med å få oversikt.

FAGANSVARLIG: Siv-Birgit Karlsen i BORI hjelper mange styrer.

Alle styrer i boligselskap som forvaltes av BORI, har en egen kontaktperson i BORI som kan hjelpe til.

– Dersom et prosjekt ikke går etter planen, kan vi bistå med å finne ut hvor det har gått galt, og hjelpe til med å finne en løsning på problemet, sier Siv-Birgit Karlsen.

Styrets hovedoppgave er å forvalte beboernes verdier, og det er ikke alltid alle vil være enig om hvordan dette skal gjøres på best mulig måte. I et styre kan man ikke ta avgjørelser bare for å bli populær eller unngå konflikter.

Hva gjør et styre?

  • Styret skal drifte boligselskapet på en forsvarlig måte
  • Styret skal gjennomføre vedtak fra generalforsamlingen/årsmøtet
  • Styret skal holde oversikt over økonomien, kreve inn felleskostnader og betale fakturaer
  • Styret skal forvalte eiendommen slik at boligeiernes verdier ivaretas gjennom nødvendig vedlikehold, renhold og eventuelle vaktmestertjenester
  • Styret skal gi beboere nødvendig informasjon og besvare eventuelle henvendelser
  • En person velges som styreleder i generalforsmaling/årsmøte. Styreoppgavene kan for øvrig fordeles intern mellom styremedlemmene i henhold til ønske og kompetanse i styret

LES OGSÅ: «Så du rakk opp hånden og brått er du styreleder?»

Du får hjelp

Siv-Birgit Karlsen understreker at man ikke må gjøre alt selv når man sitter i et styre.

– Jeg mener det bare er positivt når styret ser sine egne begrensninger og dermed vet når det trengs å hente inn annen kompetanse, enten ved å leie inn ekstern hjelp eller snakke med oss i BORI.

 – Hvorfor sier folk nei til å sitte i styrer?

– Mange er skeptiske til å påta seg ansvar og vet ikke hva vervet innebærer av jobb. Det er viktig at man er engasjert og har lyst til å gjøre det som kreves og forventes.

Har du ikke bestemt deg ennå for hva du skal si til valgkomiteen?

– Hvis du blir spurt om å sitte i styret og er usikker på hva det innebærer, kan du gjerne kontakte BORI for en hyggelig prat, sier Siv-Birgit Karlsen.

Trenger dere nye styremedlemmer i ditt borettslag eller sameie? Del gjerne denne artikkelen med noen!

 

BLI MEDLEM? I BORI har vi mange medlemsfordeler