Hopp til hovedinnhold

Hadde bare én ukes ansiennitet – Fikk boligen på forkjøpsrett

Publisert 16. apr. 2020
Medlem

Da det var på tide å komme seg ut av eneboligen, meldte Jarle Muldal seg inn i BORI. Det gjorde han lurt i. Han fikk bolig i et presset boligmarked, med bare én ukes ansiennitet.

I 2016 hadde Jarle Muldal bodd i Mysen i 16 år. Han eide en større enebolig han ikke lenger hadde behov for, nå som barna hadde flyttet ut. Denne høsten bestemte han seg for å selge til datteren og hennes mann, og selv ville han kjøpe seg en mindre og lettstelt leilighet.

Et utfordrende boligmarked

Jarle Muldal

Jarle ønsket å bli i nærområdet for å kunne hjelpe til med barnebarna mest mulig. Problemet var bare at det var svært få boliger ute for salg i Mysen på denne tiden, og boligene han så på ble solgt langt over takst.

Høsten 2016 ble Meierigården borettslag lagt ut for salg, og med leiligheter som passet midt i blinken for Jarle.

Det nye, frittstående borettslaget med de 12 leilighetene, og BORI som forretningsfører, hadde forkjøpsrett og leilighetene ville derfor tildeles basert på ansiennitetsprinsippet, om det skulle vise seg at det var flere interessenter enn tilgjengelige leiligheter.

Jarle meldte seg for sikkerhets skyld inn som medlem i BORI en uke før salgsstart. Mange ønsket seg leilighet i nybygde Meierigården borettslag, og boligene ble derfor tildelt etter ansiennitet.

I slike tilfeller melder kjøperne sin interesse for de ulike leilighetene ved salgsstart. Kjøperne kan sette opp flere ønsker i prioritert rekkefølge – fra én til fem. Deretter får medlemmene velge, og kjøpe, bolig før ikke-medlemmer. Den som har vært medlem lengst, får velge bolig først.

– Jeg hadde bare en ukes ansiennitet og fikk ikke den leiligheten jeg hadde aller mest lyst på. Men nummer to fikk jeg tilslag på, forteller Jarle. Han hadde neppe fått leilighet i Meierigården borettslag uten å være medlem av BORI.

Stortrives i Meierigården

Jarle er godt fornøyd med leiligheten sin.

– Jeg blir nok boende her ja. Men jeg har beholdt medlemskapet i både BORI og Vansjø Boligbyggelag. Jeg har jo to døtre og to barnebarn, og man vet aldri når det kan komme til nytte for noen av oss.

Dermed velger Jarle som så mange andre, å kunne gi ansienniteten sin til døtrene. Fordi han er medlem av BORI kan han også dele ansiennitetsårene som ikke er bundet opp i leiligheten, på sine døtre. BORI er det eneste boligbyggelaget i Norge som gir medlemmene denne muligheten. Du kan lese alt om BORI Familie HER.

LES ALT OM FORKJØPSRETT HER

Flere artikler