Hopp til hovedinnhold

Slik foregår det når du kjøper splitter nytt

Publisert 29. jun. 2020
Medlem

Å kjøpe bolig er for de fleste en av de viktigste beslutningene man tar i livet. I alle fall er det den som koster mest penger. Og velger du å satse på en bolig under oppføring, så er prosessen for kjøp litt annerledes.

I denne bloggen skal vi guide deg gjennom hele kjøpsprosessen, trinn for trinn.

Prosjektet presenteres for medlemmene

Det skal lønne seg å være medlem i BORI. Derfor blir alle nye prosjekter presentert for medlemmene først slik at du skal få en mulighet til å benytte den aller største medlemsfordelen, nemlig forkjøpsretten. Salgsstart for medlemmer blir annonsert på bori.no, boribolig.no, Facebook, i lokalavisen og gjennom e-post til medlemmene.

Allerede nå, før alle andre får muligheten, kan du altså kjøpe din nye bolig ved å benytte forkjøpsretten. Er det slik at flere er interessert i den samme boligen, er det den med lengst ansiennitet som vinner. Ved lik ansiennitet trekker vi rett og slett lodd. Salgsstart for medlemmene skjer gjerne en ukes tid før ordinær salgsstart.

VIKTIG: Det er bare i denne perioden frem til ordinær salgsstart at du har fordelen av å benytte forkjøpsretten din. Senere stiller du på lik linje med alle andre interessenter.

Ordinær salgsstart

Nå blir prosjektet lagt ut for salg til alle. Ordinær salgsstart er først og fremst et presentasjons- og informasjonsmøte hvor du kan møte megler, prosjektgruppen, samarbeidspartnere og representanter for banken, som kan hjelpe deg med eventuelle finansieringsspørsmål.

Etter ordinær salgsstart holdes det gjerne visninger på tomta eller i en visningsbolig. Du kan også avtale privatvisning med megleren.

Her er det «først til mølla»-prinsippet som gjelder. Megleren håndterer innkommende kjøpstilbud i tur og orden, og for ordens skyld: her hjelper det ikke lenger med medlemskap og ansiennitet.

Du må alltid levere et skriftlig kjøpstilbud

Uansett når i prosessen du ønsker å kjøpe må du levere inn et skriftlig kjøpstilbud.

VIKTIG! Vi kaller det «budskjema», men det handler altså ikke om at du skal inn i noen budrunde, slik du kjenner det fra bruktboligmarkedet. Alle våre nye boliger selges med fastpris. Budskjemaet, eller altså kjøpstilbudet, er ditt skriftlige ønske om å kjøpe en spesifikk bolig.

Skjemaet får du av megler, eller du kan laste det ned fra prosjektsiden på boribolig.no. Vanligvis finner du det også vedlagt i prospektet.

Tre viktige ting å huske på før du fyller ut kjøpstilbud

Penger

Det aller viktigste: Du må ha penger. Det kan høres selvsagt ut, men du må kunne dokumentere at du har finansieringen i orden for å kunne kjøpe. De fleste finansierer boligkjøpet med en kombinasjon av oppsparte midler, det vi kaller egenkapital, og et banklån. Altså må du snakke med banken først og sikre deg et finansieringsbevis. Finansieringsbeviset er bankens bekreftelse på at de vil låne deg det beløpet du trenger. Klarer du ikke å fremskaffe et finansieringsbevis i tide, må du i det minste oppgi bankforbindelsen din slik at megler kan få en bekreftelse fra banken om at du vil få det lånet du trenger.

Ikke sats alt på én leilighet

Hvis du har plukket ut én favorittleilighet i prosjektet, er det en viss sjanse for at det er noen andre som har sett det samme som deg og at «din» leilighet allerede er solgt. Derfor er det klokt å bestemme seg for både et andrevalg og et tredjevalg når du fyller ut kjøpstilbudet.

Les prospektet grundig

Det er fort gjort å la seg sjarmere av flotte illustrasjoner og velformulert omtale av prosjektet. Vi i BORI legger vekt på å fremstille både prosjektene og den enkelte bolig så presist og korrekt som mulig i prospektet. Likevel er det vårt råd at du går grundig gjennom alt skriftlig materiale om prosjektet. Studer tegningene, noter deg ting du ikke forstår eller som du ønsker få bedre forklart, og ta det med megler ved første anledning. Ny bolig er en stor investering. Sørg for at du vet og har forstått hva du kjøper.

Boligen blir din

Du har finansieringen i orden, og du har fått beskjed om at du får kjøpe din drømmebolig! Nå skal det skrives kontrakt. Når kontrakten er signert, har dere en forpliktende avtale om at BORI skal levere en bolig på et bestemt tidspunkt til en bestemt pris. Ved kontraktsinngåelse betaler du inn en mindre del av den totale kjøpesummen, vanligvis ti prosent, hvis ikke noe annet er oppgitt eller avtalt.

Mens du venter på å flytte inn

Hvis du kjøper tidlig i prosjektet, altså mens det fremdeles er på planleggingsstadiet, kan det fort ta et år, kanskje halvannet, før du kan flytte inn i din nye bolig. Det er lenge å vente, men da gjelder det å trøste seg med alle fordelene som følger med det å flytte inn i en splitter ny bolig.

Tilvalg, hva er det?

Tilvalg er ganske enkelt de mulighetene utbygger, altså BORI, tilbyr for at du kan sette ditt eget personlige preg på din nye bolig. Tilvalgsmulighetene kan variere fra prosjekt til prosjekt, men de vanligste handler om kjøkkeninnredning og baderomsinnredning. Noen ganger kan man også få valgmuligheter på ulike parkettgulv, listverk, innerdører, veggfarger og baderomsfliser. Det avhenger av prosjektet og av utbygger.

Tilvalg må skje i god tid før byggestart av hensyn til utbyggers planlegging og fremdrift, og megler vil alltid kunne gi deg presis informasjon om siste frist for å gjøre tilvalg. Tilvalgsmulighetene blir presentert på et eget møte hvor alle kjøpere blir invitert.

Husk dette om tilvalg

Noen tilvalg er gratis. Men de fleste har en pris. Det er lett å la seg blende av flotte kjøkken og kostbare fliser. Vårt råd er at du tenker deg godt om og bruker kalkulatoren grundig før du bestiller «full pakke».

Det nærmer seg innflytting

Omtrent en måned før boligen din skal være ferdig og klar for innflytting, vil du bli innkalt til forhåndsbefaring. Det betyr at du gjennomgår boligen sammen med en representant fra entreprenør og en fra byggherre. Sammen setter dere opp en avviksprotokoll, altså en liste over det dere oppdager, som begge signerer. Eventuelle avvik skal nå rettes opp.

Overtakelsesforretning

Et par uker før overtakelse, som egentlig betyr når du får nøkkelen og kan flytte inn, holdes det en ny befaring. Ved overtakelsen går dere gjennom avviksskjemaet fra forhåndsbefaringen og sjekker at eventuelle feil og mangler er utbedret.

Bruk anledningen til å spørre og grave om alt du lurer på eller ikke skjønner. Hvis du synes noe ser rart ut, så ikke vær redd for å spørre. Selv om fagfolkene gjerne har «falkeblikk» for detaljer, kan de også overse noe. Og det er alltid bedre å spørre en gang for mye enn én for lite.

Nå gjenstår bare pengene

Før du kan overta din nye bolig må den være betalt, og du må gjøre den siste innbetalingen til meglers oppgjørskonto. Alle detaljer rundt penger og oppgjør finner du i kontrakten din, eller du kan spørre megler til råds.

Husk at BORI-medlemskapet også må være i orden hvis du har kjøpt i et borettslag, men det har du selvfølgelig ordnet for lengst!

Overtagelse

Endelig! Nå får du overlevert nøklene til din nye bolig, og megler sørger for at skjøtet blir tinglyst. Boligen er din, nå er det bare å kjøre frem flyttelasset.

Gratulerer! 

LES ALT OM FORKJØPSRETT HER

 

Flere artikler