Hopp til hovedinnhold

Unngå skader – slik lader du trygt

Publisert 16. nov. 2018
Medlem

Har du opplevd at mobiltelefon, nettbrett eller PC er blitt veldig varmt eller misfarget under lading? Det kan bli svært farlig. Her er gode råd til hvordan du lader trygt.

 

Seks av ti har opplevd uvanlig høy varmeutvikling eller misfarging av utstyr ved lading av mobiltelefon, nettbrett eller PC. Det viser en landsomfattende spørreundersøkelse Kantar TNS har gjort på oppdrag for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If.

– Du bør ta faresignalene på alvor, sier branningeniør og leder for skadeforebyggende avdeling i If, Anders Rørvik Ellingbø.

Flere ladere hjemme

I undersøkelsen svarer mange at de har opplevd varmegang i mobiltelefon eller mobillader og brudd på ledning til mobillader.

– Både elsykler, droner, fjernstyrte biler, lommelykter, radioer og elverktøy har vært årsak til branner i Norge. Vi frykter at antallet lade- og batteribranner kommer til å øke fordi omgir oss med stadig flere ladere og oppladbare batterier i hverdagen, sier Ellingbø.

Røykvarsler viktig

– Bruk av batteridrevne produkter som har behov for å stå på lading over tid, er økende. Ved lading er det viktig at man følger anvisninger som følger med produktet. Lading bør skje mens du er våken og til stede, i rom med varsling og liten fare for utvikling av brann, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Det finnes ikke offisielle tall og detaljert statistikk på hvor mange branner som starter i batterier og ladere. Halvparten av alle boligbrannene i Norge har imidlertid en elektrisk årsak eller skyldes feil bruk av elektrisk utstyr, viser brannstatistikken til DSB.

Tips om batteri- og ladesikkerhet

  • Prøv å unngå lading om natten. Dersom det skulle begynne å brenne, blir konsekvensene gjerne større enn hvis du er våken.
  • Lad i et rom med optisk røykvarsler, aller helst seriekoblet med de andre røykvarslerne du har. Piper én, piper alle.
  • Sjekk at laderen er riktig i forhold til enheten som skal lades.
  • Kontroller at kontakter og ledninger er rene, hele og at de får god forbindelse.
  • Er du er i tvil, sjekk instruksjonsbok eller hør med forhandler eller importør.
  • Lad batterier på et ikke-brennbart underlag.
  • Sørg for at husets elektriske anlegg for øvrig er i orden.
  • Husk å koble fra laderen på en riktig måte. Ikke dra i ledning, men ta tak i selve støpselet når du drar det ut av veggkontakten.
  • En batterilader blir varm, og skal derfor ikke tildekkes. Når batteriet blir ladet, blir det også varmt.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Innboforsikring for medlemmer

Medlemmer av BORI får svært gode priser på innboforsikring gjennom avtalen med If. For en standard innboforsikring betaler du fra kr 79 i måneden dersom du bor utenfor Oslo, og fra kr 89 i måneden dersom du bor i Oslo. Bestill på nett og få 2 % bonus på premien.

Er du under 26 år? Få If Start gratis i et år

Ungdomsforsikringen If Start er for deg under 26 år. Dette er en startpakke som inneholder innbo-, reise og ulykkesforsikring. Denne får du som medlem av BORI helt gratis det første året.

Se forsikringformedlemmer.no for mer informasjon

Tekst: Redaksjonen BBL Partner

Flere artikler