Hopp til hovedinnhold

Hva er egentlig forkjøpsrett?

Publisert 19. jun. 2020
Medlem

Vi skal prøve å forklare det kort og enkelt: Forkjøpsrett er å «kuppe kjøpsavtalen» til noen andre, eller å få boligen før den legges ut på det åpne markedet. Men hva betyr det egentlig å ta over en slik avtale? Og hvordan kan du melde forkjøpsrett før boligen legges ut for resten av landet?

Det er medlemmer av et boligbyggelag som har fordelen med forkjøpsrett.
Forkjøpsretten er i praksis at du står først i køen når boliger tilknyttet boligbyggelaget du er medlem av, legges ut for salg. Den med lengst ansiennitet, stikker av med boligen dersom flere melder seg. Jo lenger du har vært medlem, jo større er sjansen for å få førsteretten på en bolig du vil kjøpe. Det er dette som kalles ansiennitet.

To måter å bruke forkjøpsretten

Du kan melde interesse for en bolig før den blir lagt ut for salg på markedet. Det kalles forhåndsavklaring. Medlemmer i boligbyggelag som vil benytte forkjøpsrett, melder sin interesse innen meldefristen som er opplyst for den aktuelle boligen. De trenger ikke bli med i budrunden.

Deretter blir boligen lagt ut på det åpne markedet, og budrunder gjennomføres etter visning. Etter budrunden informerer megler om pris og vilkår, så må boligbyggelaget avklare om noen av medlemmene som har meldt sin interesse vil kjøpe boligen til den fastsatte prisen.

Du kan også overta/tre inn i avtalen til en budvinner, etter at boligen er lagt ut på det åpne markedet. Det kalles fast pris. Dersom det skjer, får du boligen med de samme vilkårene og den samme prisen som er avtalt med selger og budvinneren.

Det forutsetter naturligvis at du har lengre ansiennitet enn den som vant budrunden.

Forkjøpsrett på nybygg

Når nye leiligheter bygges gjennom et boligbyggelag eller gjennom en samarbeidspartner, så får medlemmene tilbud om å kjøpe boligene før en ordinær salgsstart. Om du som medlem av et boligbyggelag finner en bolig du vil kjøpe, så skal du fylle ut en kjøpsavtale innen en gitt frist. I denne fyller du ut hvilken bolig du ønsker, eventuelt også om det er andre boliger du kan tenke deg hvis noen med lengre ansiennitet enn deg også vil ha den samme leiligheten som ditt førstevalg.

Når fristen er ute, tildeles boligene i prosjektet etter ønsker og ansiennitet.

Felles forkjøpsrett

I enkelte tilfeller kan du også bruke forkjøpsretten din i et annet boligbyggelag enn det du er medlem av. Det kalles felles forkjøpsrett.Flere boligbyggelag har gått sammen for å gi medlemmene sine denne fordelen.
Det betyr at dersom du er medlem av for eksempel BORI, så kan du bruke ansienniteten du har opparbeidet deg til å kjøpe en bolig i en annen by, i et annet boligbyggelag.

Men du må selvfølgelig melde deg inn i det andre boligbyggelaget, om du får tilslag på boligen. Listen over boligbyggelag som har felles forkjøpsrett finner du HER.

Fordeler

Forkjøpsrett er den største fordelen ved å være medlem i et boligbyggelag, i tillegg til rabatter og bonuser hos ulike forhandlere.
En annen fordel er å ha muligheten til å overføre ansienniteten til noen i familien, for å hjelpe dem med å kjøpe drømmeboligen.

Er du medlem av BORI slipper du å overføre all ansienniteten du har bygget deg opp til en og samme person, slik du må i andre boligbyggelag. Du kan dele ut dine ansiennitetsår akkurat slik du vil, på så mange du vil.
Det kalles BORI Familie og du kan lese om det HER.

Flere artikler