Hopp til hovedinnhold

Vintervedlikehold: Dette er styrets ansvar

Med vinteren godt i gang, kan det være lurt med en påminnelse om hva styrets ansvar faktisk er.

GLATT I BORETTSLAGET?: Skader denne personen seg i fallet, kan det bli dyrt for borettslaget der det skjedde.
Publisert 14. des. 2023
Lesetid: 1 min.
Styret

Snøen laver ned på taket og bakken blir glatt utenfor borettslaget eller sameiet ditt. Du kjenner det rykker i styrelederfoten og iler ned trappene for å gjøre noe med utfordringen.

Men er det riktig at dette er styrets ansvar?

Svaret er et rungende JA. Det er boligeiers ansvar å henge opp varselskilt og avvisere for rasfare så fort som mulig, og i borettslag og sameier er det styret som har dette ansvaret.

Ifølge politivedtektene har dere imidlertid syv dager før snø, is og istapper må være fjernet fra taket, og skiltene og avviserne er tatt bort igjen.

Styret må også sørge for at steder der snø og is er til hinder for normal ferdsel, måkes og strøs.

I verste fall blir styret erstatningsansvarlig dersom noen får en sykehusregning for et fall på isen. Vintervedlikehold av fellesarealer er derfor en viktig del av styrearbeidet.

 • BORIs sjekkliste for vinteren

  Vintervedlikehold består av både store og små oppgaver. Det enkleste er å gjøre forberedelsene på høsten, men det er også mye du bør følge med på gjennom hele vinteren.

  Her er en sjekkliste over enkle grep styret kan ta for å unngå dyre reperasjoner og vedlikehold når våren enedelig kommer igjen.

  • Etabler en rutine for å forebygge rasfare fra tak
  • Sjekk om dere har behov for å montere snøfangere
  • Steng kranene til hageslanger
  • Sjekk om dører og vinduer er tilstrekkelig tette
  • Er det tørt i borettslagets eller sameiets kjeller?
  • Sjekk takrenner og tak
  • Ta en runde rundt bygningen. Ser du noen skader?
  • Gjør gressklipperen klar for neste sesong slik at ikke vinterkulden tar knekken på den
  • Kjøp inn strøsand slik at du er forberedt når glattisen brått kommer
  • Ta vare på hagemøblene i fellesarealet, så varer de lenger!
En gul brøytemaskin måker snø.
PROFFE VAKTMESTERTJENESTER: Borettslaget eller sameiet bør i noen sammenhenger ha profesjonell hjelp til vintervedlikeholdet. Snø og is setter seg gjerne fast på steder der vanlig utstyr ikke kommer til.

Bestill vaktmestertjenester – få en trygg vinter

Dersom borettslaget eller sameiet skal være sikret mest mulig snø- og isfri ferdsel, kan det være lurt å investere i profesjonell kompetanse for å fjerne den. En slik avtale sikrer kontinuitet på arbeidet og forutsigbarhet for beboere og andre som ferdes i området. Snø og is kan dessuten ligge på steder der det trengs lift eller annet profesjonelt utstyr.

Heldigvis trenger du ikke å lete lenge. BORIs samarbeidspartner Toma Eiendomsdrift utfører vedlikehold sommer som vinter.

Det er ikke gitt at alt viktig vintervedlikehold er spesifisert i lovverket. Likevel er det slik at styret har ansvar for at eiendommens tilstand er i god forfatning, noe som krever vedlikehold sommer som vinter.

Vintervedlikehold betyr også sjekk av vinduer og dører

Når kulda setter inn er det en fordel om den ikke setter inn også innendørs. Da er tette vinduer og gode ytterdører viktig. Styret må være klar over om det er seksjonseierne eller styret som sitter på ansvaret for utskifting av disse ved behov.

Hovedregelen er at borettslagstyrene har ansvaret, mens det i sameier er seksjonsjonseierne som har ansvaret.

Likevel kan egne vedtekter si noe annet, så for et nytt styre er dette viktig å ha kontroll på, slik at dere ikke risikerer trekkfulle boliger.

Det kan være lurt at styret tar ansvar for en tilstandsvurdering av bygningsmassen med jevne mellomrom. På den måten vet dere når utbedring er nødvendig. Spesielt på vinterstid blir det tydelig dersom det er trekkfullt, enten gjennom vinduer og dører, i taket, på loftet eller i kjelleren.

BORI er eksperter på vedlikehold og oppgradering av bygninger og uteareal. Du kan kontakte oss når som helst, dersom du trenger hjelp til vedlikeholdsplaner, tilstandsvurderinger eller bistand ved vedlikehold.

Vinduer med kondens på.
TREKKFULLE VINDUER: Kondens på vinduene kan være tegn på at de ikke er helt tette. Som styreleder er du ansvarlig for at borettslagets bygningsmasse er i god stand.

Sørg for trygg aking

De aller minste beboerne i sameiet eller borettslaget tenker nok ikke så mye på trekkfulle bygninger, men de bryr seg mye om lekearealet utenfor. På vinteren er det både aking og annen lek på lekeplassen. Der barna aker bør styret vurdere å få fjernet trær, steiner eller andre hindringer før vinteren.

Apparatene på lekeplassen kan bli påvirket av snø og is. Enten at utganger dekkes, eller at deler fryses fast slik at apparatet ikke kan brukes. Det kan også være hardere å falle på lekeplassen om vinteren. Bark er et lurt underlag som holder seg mykt gjennom året.

Har ditt styre behov for hjelp med HMS-oppfølingen? Kontakt HMS-rådgiver Cecilie Hansen for et uforpliktende tilbud: cecilie.hansen@bori.no

Flere artikler