Sunniva - Vi BORI

Sunniva Larsen

– Her bor jeg nærme både familien og de fleste vennene mine

Hun liker godt design, bruktbutikker og TV-serier. Bylivet derimot, er ikke noe for Sunniva Larsen. Derfor har hun flyttet til naturskjønne omgivelser på Årnes.

– Helt siden jeg som liten var med mamma i butikken, har jeg sett på de forskjellige produktene og lurt på hvorfor designet har blitt akkurat sånn, sier Sunniva Larsen.

26-åringen fra Blaker er i oppstartsfasen med firmaet sitt Dill Kreativ, et design- og kommunikasjonsbyrå hun har startet med venninna Thea, som er fra Råholt.

Hun jobbet som webdesigner i Oslo, mens Sunniva jobbet som grafisk designer i Bærum. En dag hadde de fått nok av pendlingen og bestemte seg for å ha friheten til å velge hvem de ville jobbe med. Fra hvert sitt hjemmekontor i Dal og på Årnes, håper de å kunne leve av firmaet til slutt.

– Målet er å få oss et kontor rett i nærheten og jobbe med lokale bedrifter.

Verken Sunniva eller venninna er over gjennomsnittet glad i urten med samme navn som firmaet, men fant ordet i en hyttebok der Sunnivas bestefar brukte ordet «dill» om fester og sammenkomster som barna skulle på.

Når hun ikke bruker tiden på å få Dill Kreativ opp på beina, studerer hun organisasjon og ledelse på deltid, jobber i skranken på Jessheim storsenter, eller frekventerer bruktbutikker.

Tekst: Audun Fegran Kopperud, Nucleus

Foto og film: Mathilde Palmers, Nucleus

Navn: Sunniva Larsen (26)

Jeg bor i: 52 m2 leilighet på Årnes

Jeg bor: alene

Ansiennitet: Siden 2022

Bruktbutikker og fraværet av bil

Med unntak av TV-benken, et skap og en hylle, er alt i Sunnivas leilighet på Årnes kjøpt brukt. Å gå i bruktbutikker har gjort henne mer bevisst sitt eget og samfunnets overforbruk.

en kvinne med blondt, langt hår som holder opp en brun strikket genser foran et speil mens hun ser på den i en bruktbutikk på Årnes.

Bare her på Årnes har vi tre forskjellige bruktbutikker, alle like fulle av ting. Det sier litt om hvor mye folk kjøper, for så å kvitte seg med det etterpå.

Sunniva Larsen

Derfor har Sunniva helt bestemte taktikker for å unngå å kjøpe unødvendige ting. I bruktbutikker kjøper hun ikke noe med en gang hun liker dem. Hun kommer heller tilbake etter en stund for å se om kjærligheten til plagget eller tingen fortsatt er der. Først da vet Sunniva at det blir en varig glede.

Ikke kjører hun bil heller, selv om den viktigste grunnen til det ikke først og fremst er omtanken for miljøet.

Det var i 2019 at Sunniva og Dill-kollega Thea satt i bil på vei fra Romerike og tilbake til Gjøvik, der de to studerte. En bil kom over i deres kjørefelt og smadret venninnas bil. Sunniva satt i passasjersetet og fikk ingen fysiske skader, mens Thea var på sykehuset en stund med punktert lunge. Hendelsen satte en støkk i Sunniva, som bare hadde hatt lappen i noen måneder.

– Lysten på å kjøre har begynt å komme tilbake igjen. Det begynner å bli såpass lenge siden at jeg ikke tenker like mye på det.

Nå ser hun fram til endelig å kunne bli mer fleksibel når bilen etter hvert gjør comeback i livet hennes.

Logo med ordet Dill

Dill Kreativ er Sunniva og Theas hjertebarn. De håper å kunne leve av firmaet etter hvert.

To jenter som sitter i en rød trapp

Sunniva og Thea er bestevenninner og businesspartnere

Å flytte til et sted som er enda bedre tilrettelagt for kollektivtrafikk er ikke noe for Sunniva. I en kort periode før hun flyttet inn på Årnes forsøkte Sunniva å bo i Jessheim sentrum, men kjente at det er på landet hun hører hjemme.

– Jeg så bare inn i en annen leilighet og det var bråkete der. Det å kunne se naturen og å ha det stille rundt meg er viktig. Så var det ei venninne av meg som tidligere bodde i borettslaget som tipset meg om denne leiligheten. Jeg hadde ikke noe forhold til Årnes, men trivdes ikke så godt på Jessheim. Nå er jeg kjempeglad jeg flyttet hit. Jeg er vokst opp på en gård ute på et jorde, med katter og kaniner. Her er det både utsikt til jorder og kattefigurer har jeg litt overalt i leiligheten, sier Sunniva og ler.

På Årnes bor hun nærme både familien på Blaker, de fleste vennene sine og store steder som Oslo, Lillestrøm, Jessheim og Kongsvinger. Som ung og singel hadde hun heller ikke rukket å spare opp store mengder egenkapital, så prisnivået var viktig. Pakken hun fikk på Årnes var perfekt.

Liker seg landlig til

en kvinne med blondt hår med en mønstret strikkegenser med glidelås står på en sti med trær i høstfarger og Glomma til venstre

Det å kunne se naturen og å ha det stille rundt meg er viktig.

Sunniva Larsen

"

et hvitt kjøleskap med personlige fotografier, tegninger og kort, med en grønn plante på toppen.

I leiligheten til Sunniva er det kattefigurer overalt. I framtiden ser hun ikke bort fra at det kommer en levende versjon som tasser rundt beina hennes.

– Jeg er egentlig veldig glad i å gå tur

Om lag et år etter flyttingen har hun blitt godt kjent med både bygda og nabolaget og stortrives her.

– Det er nok flest eldre i nabolaget, men også noen unge. Borettslaget er flinke til å arrangere både dugnader og sommerfest. Jeg har vært med på én dugnad og det var veldig trivelig. De andre gangene har jeg, helt tilfeldig, hatt andre avtaler. Det har jeg litt dårlig samvittighet for.

Sunniva synes det er viktig å benytte seg av det lokalsamfunnet har å by på. Når hun ikke leter etter gull i bygdas tre bruktbutikker, kan hun drikke kaffe med en venninne på bakeriet, eller sitte å nyte stillheten ved Glomma.

– Jeg liker å være på steder der jeg kan se vann, enten det er sjø, innsjø eller elv. Da jeg studerte på Gjøvik, hadde jeg Mjøsa, og her kan jeg gå til Glomma. Det er veldig fint.

Det er høy vannføring i Glomma, Norges største elv, når Sunniva viser fram en av Årnes’ fineste turstier som går langs bredden. Sporene etter sensommerens ekstremvær, Hans, som fikk herje i bygda, er fortsatt synlige. Denne dagen er det imidlertid solfylt og deilig.

– Når jeg først kommer meg ut, blir jeg sånn «hvorfor gjør jeg ikke dette oftere?». Jeg er egentlig veldig glad i å gå tur.

Fra elvebredden ser hun rundt seg og nyter stemningen hun kommer i av omgivelsene.

en kvinne med blondt hår, fargerik strikkegenser, svart bukse og en hvit totebag, går inn i Aanerud bakeri fra en profilvinkel. Kaféstoler er plassert foran henne, og i bakgrunnen kan man se grønne trær.

Aanerud bakeri er ofte møtestedet i Årnes sentrum når venninner kommer på besøk.

Et kart over Elvestien i Årnes, plassert på staretn av en bro som krysser et vann og leder til en sti på andre siden, og en kvinne med blondt går som står ved kartet og peker på en spesifikk plassering på kartet.

– Jeg liker å være på steder der jeg kan se vann, enten det er sjø, innsjø eller elv.

TV-serier og drømmehuset

Tilbake i leiligheten nyter Sunniva fri fra studier, firma og deltidsjobb denne ettermiddagen. Hun setter seg i hjørnet av sofaen og skjenker seg et glass brus. En annen lidenskap skal dyrkes, nemlig TV-serier.

– Jeg begynte med Gilmour Girls for en stund siden. Nå er jeg snart ferdig og det er veldig kjipt. Da prøver jeg å vente lenger mellom hver episode sånn at serien varer lenger.

I en stadig mer digitalisert seriehverdag, skimtes flere komplette DVD-sett av forskjellige TV-serier i hylla. Det vitner om en interesse som går betraktelig lenger tilbake enn Netflix og HBO.

Foreløpig trives hun slik. Å bo alene i leiligheten på Årnes. Etter hvert kaller kanskje følelsene om å bo enda mer landlig på henne. Slik hun er vokst opp. Sunniva ser for seg et stort hus i grønne omgivelser.

– Jeg har ikke leita så aktivt, eller satt meg så ofte i situasjoner der jeg møter noen, men jeg håper jo jeg finner noen som kan bo i det huset sammen med meg da.

Tekst

Taper du budkrigen?

  • Som BORI-medlem kommer du foran alle ikke-medlemmer når det bys på en BORI-bolig.
  • Forkjøpsretten er basert ansiennitet, og kan også deles med familien.
  • Les mer om hvorfor du bør være BORI-medlem for å vinne budrunden: