Hopp til hovedinnhold

Hva betyr en god nabo for deg?

Enten du bor i rekkehus, blokk eller enebolig, kan et godt naboskap bety mye for livskvaliteten. Vi har spurt fem på gata om hva en god nabo betyr for dem.

FEM PÅ GATA OM GODT NABOSKAP: Det finnes mange perspektiver på hva en god nabo er. Å hilse på hverandre, stille opp når det trengs og ikke lage unødvendig mye støy er felles blant menneskene vi spurte, inkludert Bård fra Drammen.
Publisert 03. okt. 2023
Lesetid: 1 min.
Medlem

– For meg betyr en god nabo å være et godt medmenneske som kan stille opp når det trengs, samtidig som en ikke trenger seg unødvendig på, sier Bård.

Han har tidligere bodd i borettslag og vært styreleder. Nå bor han i en enebolig i Drammen og trives godt blant naboene i området.

– Selv om en må tåle lyder og livstegn fra naboene sine, er det viktig å ta hensyn. Spesielt i borettslag, der en bor tettere sammen.

– Jeg tror to av de største grunnene til nabokonflikter i rekkehus og borettslag er støy og at en tar seg til rette, for eksempel ved å privatisere deler av fellesarealer med hekker, sier han.

Gode nabolag gir økt livskvalitet

En god nabo er ikke bare en kilde til praktisk hjelp når du står midt i kakebakingen til sønnens bursdagsfeiring og mangler sukker. Naboer kan også være noen å gå trilleturer med i mammapermisjonen som blir til en venn for livet.

Det å leve side om side med noen og være en del av et fellesskap, er noe mange mener er viktig når de tenker på hvor de ønsker å bo. Å hilse på hverandre, gi et smil, legge til rette for møteplasser, slå av en prat og se hverandre betyr mye for levealder og god psykisk helse.

en dame med kort brunt hår og hvit og grønn kjole smiler inn i kameraet med et rød-brunt og beige bygg i mur i bakgrunnen.
EN GOD NABO BRYR SEG: «Hei» og spørsmål om hvordan dagen har vært betyr å være en god nabo for Solveig.

– For meg betyr det å være en god nabo rett og slett å bry seg. Og det kan en gjøre på mange ulike måter. Bare det at folk sier hei og spør hvordan dagen din har vært, det er en god nabo.

– Jeg bor i et fantastisk borettslag på Lindern Hageby i Oslo, der folk hilser og har omtanke for hverandre. Det er virkelig flott å bo et sted med et sterkt nabofellesskap, sier Solveig.

Kan du klage på bråkete naboer?

– Jeg mener det må være akseptabelt for en barnefamilie å si fra hvis ungene deres ikke får sove på grunn av for mye støy fra en fest. Når en på forhånd har opprettet et godt naboskap, er det mye lettere å si ifra, sier Solveig.

– Hvis man derimot omtrent aldri snakker med naboene sine og kun klager på naboen når noe er galt, kan en raskt bli oppfattet som den sure naboen. Godt naboskap fører til mer gjensidig forståelse for hverandre, sier hun.

 • Regler for naboforhold

  Det finnes ulike regler for naboer som bor eneboliger, borettslag og sameier.

  Nabolovens § 2 sier at det er forbudt å gjøre noe som er urimelig eller unødvendig til skade eller ulempe for naboene. Denne vurderingen blir i praksis ofte omtalt som den såkalte tålegrensen, og handler om hvor mye støy en beboer kan forvente å tåle før det blir uakseptabelt. Dette er en konkret vurdering som må foretas i hvert enkelt tilfelle.

Folk i ulike livsfaser ønsker seg ulike måter å bo på, og hvordan du bor avgjør også reglene for naboforhold. Enebolig-områder, borettslag og sameier har gjerne sine egne regelverk, men du kan alltid legge den velkjente Kardemommeloven til grunn for godt naboskap uansett hvor du bor:

«Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og for øvrig kan du gjøre som du vil.»

Lokalsamfunn og boliger å trives i

Alexander bor sammen med foreldrene sine i et sameie i Bjørvika i Oslo sammen med naboer fra ulike deler av verden.

– Vi har et fantastisk naboskap her med mennesker fra ulike deler av verden som det er hyggelig å møte og hilse på, sier han.

en mann med brunt hår, mørkeblå hettegenser og sort sekk smiler inn kameraet med grønne trær og en bilvei til venstre i bakgrunnen.
SMILER TIL NABOEN: – For meg er et godt naboskap å smile eller hilse når en møtes på vei ut eller hjem, forteller Alexander.

– En god nabo, etter min mening, er en som for eksempel gir deg egg når du banker på døra en søndag, når butikken er stengt. Det er en som ikke lager for mye støy og er hensynsfull, sier Alexander.

Les også: – Draktene får utøverne til å skinne på konkurransegulvet

en dame med blondt langt hår, blå solbriller, sort topp og grå genser over skuldrene smiler inn i kameraet med grønne trær i bakgrunnen.
Å HA EN GOD TONE MED NABOEN: – En god nabo betyr for meg en som ikke bråker for mye, og som bidrar til en god tone i fellesskapet, forteller Camilla.

– I dag har jeg det veldig fint i nabolaget der jeg bor. Men jeg har tidligere opplevd det motsatte, der det ble en del fester og nachspiel hos naboen rett under meg. Da de flyttet ut, ble det orden på det, sier Camilla.

en dame med blondt kort hår, mønstret blå og hvit skjorte og en brun veske over skulderen smiler inn i kameraet med en grusvei og grønne trær i bakgrunnen.
VIKTIG Å HA EN GOD TONE: Sissel Bjerk stortrives i eneboligen i Lørenskog, og mener det er viktig å ha en god tone med naboen.

– I nabolaget der jeg bor nå opplever jeg at det er veldig bra, men jeg har vært med på det motsatte tidligere. For meg betyr et godt naboskap at en hilser på hverandre og hjelper til med små gjøremål, som for eksempel å hente posten når naboen er på ferie, sier Sissel.

 • Hva kjennetegner et godt nabolag?

  Et nabolag har fysiske avgrensninger samtidig som det representerer et sosialt fellesskap og en følelse av tilhørighet med andre mennesker. Dette kjennetegner et godt nabolag:

  • Gode relasjoner og god kommunikasjon mellom naboene
  • Begrenset støy og forstyrrelser
  • Tilgang til grøntområder
  • Felles aktiviteter og arrangementer
  • Klare retningslinjer for naboregler og vedtekter
  • Ryddige fellesområder i nabolaget
  • Nærhet til butikker, skoler og aktivitetstilbud
  • Respekt for naboers eiendom og privatliv
  • Sikkerhet i nabolaget

Flere artikler