Hopp til hovedinnhold

Slik pynter du festbordet

Publisert 15. des. 2020
Medlem

Det nærmer seg tiden for gode middager og hyggelige samtaler rundt matbordet. Bordet skal dekkes til selskap og skape god stemning.

Det er noe spesielt med det å samles rundt et bord for å spise sammen med gode venner eller familie, og det er ingen hemmelighet at det ligger mye trivsel i et innbydende bord. Og trives gjestene ved bordet, så varer antakelig middagen litt lenger også. Et veldekket bord skaper en god atmosfære og får gjestene til å føle seg velkomne.

Så hvor starter du?

Tenk over hvilket tema og fargepalett du vil gå for – rustikk naturlook, elegant hvit og glitrende med blanke detaljer, eller er du av de som elsker den røde julepaletten?

Et tips som går igjen for pynting av jule- og nyttårsbordet er å bruke materialer fra naturen. Ta inn kongler, mose og granbar og bruk fantasien. Pass på at mosen er tørr så ikke bordet eller duken blir fuktskadet, og at det er god avstand til levende lys. Et godt alternativ til brannfarlige lys er å bruke lysslynger eller elektriske kubbelys i stedet.

Bland ulike overflater og teksturer for å skape liv. For eksempel en røff linduk mot et blankt servise, bestikk, bordbrikker og flotte krystallglass.

Bruk gjerne duk, lys og servietter i samme fargeskala for å skape et harmonisk uttrykk.

Uansett hvilken stil du velger så vil du alltid få et vellykket resultat ved bruk av mye lys og friske blomster.

Har du ikke små vaser som passer så kan du fint bruke vannglass. Små krystallglass kan også egne seg som telysholdere. Gå gjerne på jakt etter fine, gamle glass og vaser på bruktbutikken.

Vær obs slik at dekorasjonene ikke blir så høye at det er til hinder for for at alle kan se hverandre.

Tenk også over hvor mye dekor du har på bordet slik at det er plass til eventuelle fat med mat der også.

Vær leken

Det er nok av regler om både avstander og plassering av dekketøy, men det er ikke nødvendig å være helt rigid. Legg gjerne bestikket i den rekkefølgen det skal brukes. Korrekt etikette tilsier at kniven skal ligge på høyre side med eggen inn og dessertskjeer skal ligge vannrett mellom glass og tallerken. Men det er lov å være kreativ og det er lov å være leken. Kanskje bretter du en serviettlomme til bestikket, pynter med en grankvist eller et pent bånd og legger det midt på tallerkenen?

Bruk gjerne tøy- eller linservietter, dette skaper en innbydende look. Serviettene kan danderes med sløyfer rundt, og kanskje en liten blomst eller kvist bundet inn.

Ulik drikke, krever ulike glass. Noen oppdekkinger krever både tre og fire ulike glass, avhengig om du har egen drikke til forrett, hovedrett og dessert. Uansett hva du serverer av drikke til maten så er det smart å dekke på med vannglass også.

Bordet er dekket, maten er klar. Serverer du nå en liten velkomstdrink etterhvert som gjestene kommer, så vil de føle seg velkommen og verdsatt og du har lagt et godt grunnlag for en hyggelig kveld.

Mix og match med tilTilbords

Nå som det skal dekkes til selskap, så hjelper Tilbords deg med detaljene. I år er tipset å mikse og matche dekoren, for eksempel ved å bruke vaser og lysestaker i ulike størrelser.

Les mer om det her: https://www.tilbords.no/inspirasjon/borddekking/slik-dekker-du-julens-fineste-julebord/ 

Er det noe du mangler til bordet, så finner du det hos Tilbords. Og husk at en av medlemsfordelene du har som BORI-medlem er at du får 5 prosent bonus når du handler her. Les om medlemsfordelen her.

Lykke til med borddekkingen og god jul. 

 

Flere artikler