Hopp til hovedinnhold

Telia Wifi-innsiktsprosjekt: – Snart er alle våre rutere smarte

Publisert 29. sep. 2021
Lesetid: 3 min.
Styret

Tekst og bilde: Telia

Har du opplevd hakking eller at nettet faller ut når du ser på serier?
Nå har Telia fått et nytt verktøy, som raskt finner nøyaktig hvor skoen trykker.

– Det som er så fint er at hvis Per Persen nå ringer og sier han har dårlig nett eller utfordringer med for eksempel nettbrettet sitt, kan vi bruke vårt nye verktøy for å se hvilke enheter som sliter, sier Arild Fredlund, wifiansvarlig i Telia.

Kan fikse hjemmenettet selv

I løpet av det siste året har Telia oppdatert og installert en programvare på rundt 280.000 rutere i landet.

Arild Fredlund, wifi-ansvarlig i Telia

– De smarte ruterne våre sender teknisk data fra de ulike tilkoblede enhetene i huset. Dette er det nyeste og mest avanserte du kan få. Konseptet vil forbedre dekning, hastigheten eller stabiliteten ved boenheter som i dag opplever tregheter når de bruker wifi, sier Fredlund.

Med Wifi-innsiktsprosjekt kan Telia snevre inn feilsøkingen og skaffe oversikt over de siste 90 dagene for å se om det er PC-en, nettbrettet eller TV-en som har problemer – og hva enheten har problemer med.

Det er for eksempel mulig å finne ut om beboeren er på feil frekvensbånd, om det er generell ustabil dekning, om ruteren bør plasseres et annet sted eller om en enhet er i randsonen for dekningsområdet. Kunden kan kontakte kundesenteret eller på sikt selv gå inn på «Min side» på Telia sine nettsider for
å få informasjon om enhetene sine.

– Dette er en minirevolusjon og et skikkelig teknologiløft for oss og kundene. Det er som dag og natt, påpeker Fredlund.

Raskere nett

Ruteren sender ut to forskjellige trådløse nett: Det ene med 2.4 GHz og det andre med 5 GHz.

– Vi ser at enormt mange bruker 2.4 GHz-frekvensbåndet, men dette bruker en eldre, trådløs teknologi, og er et tregere nett med mindre kapasitet. Grunnen til at dette nettet finnes, er for å støtte enheter som ikke klarer å bruke 5 GHz-båndet.

Garasjeport-åpnere, baby-calls, mikrobølgeovner, TV og liknende bruker alle 2.4 GHz-båndet. Kobler du enhetene dine opp her, vil du belaste et overbelastet nett, forklarer Fredlund.

Signalene på 5 GHz-frekvensbåndet er mindre utsatt for støy fra andre nettverk.

– Vi har startet med å kontakte kunder proaktivt for å hjelpe dem over på 5
GHz-båndet, og for å gi dem andre tips for et bedre trådløst nett.

Fredlund peker på en annen fordel ved prosjektet.
– Ta for eksempel en blokk i et borettslag. Hvis to leiligheter har rutere
som ligger på samme kanal i 5GHz-frekvensbåndet, kan de forstyrre for hverandre. Det kan vi løse ved å automatisk flytte kunden over på en annen kanal, forklarer han.

Det kan også oppstå dekningsproblemer i andre boliger – fliser, rør, vann, betong, mur og speil kan sperre for wifi-signaler.

– Vi har en wifi-forsterker kalt WIFIX, som er et mesh-nettverk. Med dette garanterer vi god trådløs dekning i hele hjemmet. WIFIX forsterker dekningen
ved hjelp av satellitter som tar opp dekningen fra ruteren, og gjengir dekningen med skikkelig styrke, utdyper Fredlund.

Alle beboere som opplever at dekningen ikke er optimal kan bestille WIFIX-pakken.

– Før kunne vi bare sjekke om bredbåndslinjen i veggen var stabil og rask, men nå kan vi endelig også se om wifi-enhetene har fart, stabilitet og signalstyrke, sier Fredlund.

– Det er et takknemlig prosjekt med fantastiske mennesker som har stått på
for å få dette til. Folk som arbeider med informasjonsteknologi i andre land er
overrasket over hva vi har klart.

«Vi har gjort dette fordi vi ønsker at kunder og beboere i borettslag
skal få den beste wifi-opplevelsen på markedet.»

Flere artikler