Hopp til hovedinnhold

Valg av ladeløsning til borettslag og sameier

Å velge riktig ladeløsning til borettslag og sameier kan virke komplisert, men det trenger ikke å være det. Stiller du de rette spørsmålene blir prosessen mye enklere. Vi i BORI får stadig henvendelser fra styrene om hva de bør tenke på når det gjelder nettopp dette. Vi har derfor, i samarbeid med CURRENT, satt sammen en liten sjekkliste for alle borettslag og sameier som vi håper kan hjelpe dere.

Foto: CURRENT
Publisert 11. jul. 2024
Lesetid: 3 min.
Styret

De tre viktigste spørsmålene å stille når du skal velge ladeløsning: 

1. «Er løsningen pålitelig?» Still spørsmål om oppe-tid og faktorer som påvirker hvorvidt laderne vil være tilgjengelige når du trenger dem.

2. «Er systemet brukervennlig?» Det finnes mange gode ladesystemer, men mange av dem er tilpasset avanserte brukere med høy spesialkompetanse. Når du skal velge et system til ditt borettslag eller sameie er det viktig at du velger et system dere føler dere komfortable med å drifte.

3. «Kan løsningen skaleres?» Det siste du vil er å låse deg til et system som ikke kan vokse i takt med beboernes behov. Sørg for at det er enkelt å legge til eller fjerne ladere etter behov.

For å få mest mulig ut av dine nye ladere bør du vurdere både maskinvaren og programvaren i henhold til disse tre kriteriene. I tillegg bør du tenke gjennom hvilke andre kriterier som er viktige for dere.

Under følger noen punkter du bør ha i bakhodet når du skal velge et system for å administrere ladepunktene:

OCPP kompatibilitet er viktig for borettslag og sameier 

Når du velger ladeløsning, er dette en investering du skal leve med i mange år. Vi anbefaler derfor alle å velge en løsning som er OCPP kompatibel – med dette mener vi en løsning som minimum støtter core funksjonaliteteni OCPP standarden. Dette er en bransjestandard som sørger for at systemet ikke blir utdatert innen få år. I tillegg sikrer det tilgang til en rekke sikkerhets- og administrasjonsfunksjoner. 

Den nyeste versjonen av OCPP er 2.0.1, som blant annet har støtte for ISO 15118. Noe som muliggjør «Plug & Charge». 

Du kan lese mer om OCPP i denne guidenfra CURRENT. 

Borettslag og sameier bør velge maskinvareuavhengige ladeløsninger 

Parallelt med elbilrevolusjonen har det foregått en laderevolusjon. Denne er langt fra over og vi vet at det vil skje store endringer innen ladeteknologi i årene som kommer. Derfor er det viktig at du ikke binder deg til en maskinvareløsning. Vi anbefaler derfor at du velger en «maskinvareagnostisk» programvare. Det vil si at systemet du velger bør kunne fungere på tilnærmet alle ladere. 

På den måter unngår du å låse deg til en produsent eller modell, noe som sørger for at du også i fremtiden kan velge fritt mellom tilgjengelige ladere. 

Om du er usikker på om systemet du vurderer gir disse mulighetene, spør installatøren om laderen er OCPP kompatibel og om programvaren er  OCPP fullsertifisert. Om svaret på noe av dette er nei, bør du be om en annen løsning. 

Brukerstøtte og vedlikehold er viktig når du velger ladeløsning for borettslag og sameier 

Vurder på forhånd hvilke support- og vedlikeholdsfunksjoner du trenger. Det er lite som er så frustrerende som å finne ut at du ikke får hjelpen du trenger etter at problemet har inntruffet. 

De fleste borettslag og sameier kan med fordel la ladeleverandøren eller installatøren ta seg av support. Det betyr at når en bruker har et problem, ringer vedkommende en dedikert hjelpelinje i stede for et medlem av styret. Vi anbefaler alle å gå for en leverandør som kan levere kundestøtte hele døgnet. 

I tillegg bør du også tenke på vedlikeholdsbehovene dine. Ofte er dette noe som kan håndteres av installatøren, men velger du riktig ladeløsning blir vedlikeholdsoppgavene mye enklere. Med den rette programvaren kan du få oversikt over laderne og rette eventuelle feil i løpet av noen minutter fra en iPad eller mobiltelefon. 

Du bør også enkelt kunne få en oversikt over hvilke ladere som har problemer, og hvilke som snart bør vedlikeholdes. Dette vil bidra til å opprettholde oppetiden, slik at beboerne ikke stadig må forholde seg til utilgjengelige ladere. 

En smarttelefon og en bærbar datamaskin viser data på skjermene sine. Smarttelefonen viser valutakurser, mens den bærbare datamaskinen viser ulike statistiske grafer og et kart på et dashbord-grensesnitt.
Du kan enkelt følge med på laderne via pc eller mobiltelefon. Foto: CURRENT

Tenk over brukervennlighet når du velger ladeløsning til borettslag og sameier 

For å gjøre livet enklere for styreleder, installatør og beboere, bør man velge et system som er intuitivt å bruke og administrere. Funksjoner som QR-koder og apper effektiviserer både installasjonsprosessen og ladeprosessen. 

Den elektriske infrastrukturen i borettslaget og sameiet 

Før du setter opp ladepunkter må du også vurdere den elektriske infrastrukturen i bygningen og området. Det kan fort bli veldig dyrt å oppgradere kapasiteten, men velger du riktig lader og system er dette en kostnad du kan slippe unna. 

En smartlader og et OCPP-kompatibelt styringssystem vil gi deg muligheten til å benytte deg av dynamisk lastbalansering. Dette betyr at systemet og laderen jobber sammen for å fordele strømmen mellom laderne, på en slik måte at den elektriske infrastrukturen ikke overbelastes. 

Hvordan BORI Prosjekt kan hjelpe borettslag og sameier 

Vi i BORI Prosjekt tilbyr, gjennom en avtale med CURRENT, den enkleste ladeløsningen på markedet og de har tilpasset sine produkt for borettslag og sameier. 

De oppfyller naturligvis alle de kriteriene vi har anbefalt at du ser etter og tilbyr blant annet funksjoner som: spotprising, dynamisk lastbalansering, QR-koder og roaming. 

Løsningen er laget for å redusere dine kostnader og samtidig gir en enkel og effektiv ladeprosess for beboere og besøkende. Systemet gjør det også enkelt å overvåke all elbilinfrastruktur, noe som reduserer dine administrasjonskostnader betraktelig. 

Med CURRENT kan du som borettslag eller sameie: 

  • Bli kvitt flere administrative oppgaver ved hjelp av automatisering
  • Automatisere fakturering, økonomiske analyser og nyttige skattefunksjoner
  • Veksle enkelt mellom privat og offentlig tilgjengelighet på laderne 
  • Overlate all support til CURRENT
  • Effektiviser energiforbruket med smarte energiverktøy
  • Være trygg på at laderne fungerer som de skal takket være deres 99 % oppetid.

Ønsker du en effektiv prosess og enkel styring av elbillading i ditt borettslag eller sameie? Du kan lese mer om løsningen her – det er samme løsning for borettslag og sameier.  

En person i en dongeriskjorte holder en smarttelefon i den ene hånden og en ladeplugg for elektriske kjøretøy i den andre, plassert ved ladeporten til kjøretøyet.
Foto: CURRENT

Flere artikler

En ung kvinne går ut en hoveddør i et borettslag
Styret

– At dører og porter åpner og lukker seg, betyr ikke at de er trygge å bruke

Det er ikke en selvfølge at dører og porter fungerer som de skal, men visste du at en årlig service kan spare borettslag og sameier for alvorlige ulykker og dyre reparasjoner?

Et fjellandskap i skumringen med svingete veier opplyst av billys. En rød logo og teksten "Ustekveikja Energi" er lagt over bildet. Snødekte topper og grønne daler er synlige.
Styret

Ustekveikja lanserer ny plattform for alle sine bedriftskunder

Ustekveikja er stolte av å lansere sin nye og brukervennlige plattform, Min Bedrift, som vil gjøre det enklere å overvåke strømforbruket for din bedrift. Med Min Bedrift kan du effektivisere ditt kundeforhold og holde kontroll på økonomien basert på historiske og fremtidige data.

rekkehus i blå og hvit farge som rehabiliteres, med grønne busker i forgrunnen i bildet.
Styret

Styrets ansvar i byggeprosjekter

Det er ikke uvanlig at personer ender opp som styreleder eller tar på seg styreverv kun for å få generalforsamlingene/årsmøtene unnagjort, spesielt når ingen andre ønsker eller påtar seg ansvaret. Det mange ikke er klar over hvilket ansvar man tar på seg ift. Interkontrollforskriften og drift, samt byggherreansvaret som byggherre ved vedlikeholdsarbeid, modernisering eller endringer av bygningsmassen.

Interiør i et godt opplyst underjordisk parkeringshus med to biler parkert mellom hvite søyler.
Styret

Overgangen til LED-lys i Borettslag og Sameier: Kutt kostnader med lysbytte

Nå er tiden for å bytte til LED-lys. Med det stadig økende fokuset på miljøvennlighet og energieffektivitet, står flere borettslag og sameier overfor en viktig oppgave: overgangen til LED-lys. Dette er ikke bare en mulighet til å bidra til et bedre miljø, men også en måte å redusere driftskostnadene betydelig på.